Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2007 00:15 - Planeta Payner Industry и Балчик
Автор: xamctepa Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8518 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 13.06.2007 00:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Градът на белите скали, морето, Двореца на Мария и ботаническата градина - Балчик! Един мой много любим град, а може би всъщност най-любимата ми част от света.

Колкото и дупки по улиците да ми трошат превозното средство, колкото и ромското население да нараства - Балчик завинаги ще остане в долната-дясна част на сърцето ми.

image

Може би защото тук съм прекарал голяма част от детството си, може би защото в Балчик никога няма да се чувствам самотен, а може би и заради нещо друго...

Имаше една песен, която дебелите ми съученички в началното училище пееха в автобуса, когато ходихме на лагер и на екскурзии (аз не пеех, защото много повръщах като малък в тия автобуси, но това е друга тема на блогване...):

В Балчик се намира,
Двереца на Мария,
с магнолията бяла,
с омайната градина! (x2)

Хей Балчик,
хей Балчик,
ти наш роден град!!! (x2)

Хубаво, хубаво... обърнете внимание на ритъма, защото за нещо на тая тема, ще пиша малко по-надолу...

Та Балчик в последните няколко години се случват странни неща. Вече го няма спокойния Стар Плаж, където като малък се учех да се давя. Вече я няма и Пясъчната буна, където като тинейджър в следобедните часове се гледахме с разни приятелки под бистрата вода, над камъчетата, а и под други места...

От няколко години насам крайморската алея вече не е спокойно място за разходки и пиене с приятели надвечер - там вече гордо и снажно се издигат хотели на Ugly Faces (определението за мутри, което един приятел използва). Пред вратите им изобщо не се мандахерцат руси и снажни рускини - напротив, спират Mercedes-и, BMW-та и Aston Martin-и, пак на Ugly Faces.

Строително-ремонтните дейности изгониха тишината, а чайките и гларусите отдавна са емигрирали безвизово към южното черноморие.

Румънци спират на стръмните, малки и каменисти улички всеки уикенд както си искат и предизвикват задръствания, в следствие на които от дълбините на съзнанието ми изплуват нечувани до този момент поздрави по отношение не само на майките им, но и на цялото им котило.

Дебели цигани-предприемачи решават да строят хотели на ключово място, и въпреки че копаейки, откриват останките на древногръцки храм, който би привлекъл милиони туристи в града, все пак изливат бетона за основите, разнообразявайки го с някое-друго лайно от зидаро-мазачите на обекта.

Лапенцата, които се въртяха около мен, играейки си на стражари и апаши в летните влажни нощи на моето детство, сега са порастнали моми и пичове, които ако не пушат, или не смъркат, то поне лапат за пари. Модата им на обличане - Пайнер "97 с елементи на Дунав Мост.

В Балчик се намира,
Двереца на Мария,
с магнолията бяла,
с омайната градина! (x2)

Хей Балчик,
хей Балчик,
ти наш роден град!!! (x2)

Тази прекрасна песен скоро ще бъде заменена от...

Води ме в някоя квартална кръчма,
и поръчвай,
пий за мене
и се сбий заради мене,
всичко живо,
да ни псува,
от целувките ми бясно да ревнува...

Бясно карай,
на червено,
направи за мене нещо откачено,
нещо диво,
нетипично,
все едно какво, но нека е различно...

Да, след този четвъртък Балчик никога повече няма да е същия...

image

В града, пак на онази китна и приятна алейка от миналото, за която споменах, този четвъртък ИВАНА (много е важно да не се бърка буква "В" с буква "Б" в името) отваря вратите на Planeta Payner Club.

Едно място, което ще "озвучи" летните нощи с приятните си ритми и същевременно ще привлече всички цигани, малолетни наркомани, проститутки и Ugly Faces, за които споменах малко по-нагоре.

Бих отишъл на откриването, само за да гледам сеир, но този мой ентусиазъм отдвавна вече отшумя и бе заменен от желанието, трудно постижимия стремеж - да не гледам сеир ежедневно.

Нямам нищо против чалгата... но когато видя как се облича 16-годишната ми братовчедка и как чантичката и с гримове е по-обемиста от тази на 50-годишната и майка, когато видя мои бивши съученици да се търкалят препили, когато Голфаджиите в града карат бясно на червено, когато Райна събира повече зрители на площада, отколкото Руши, Маргарита Хранова и Милена взети заедно, когато пияните посетители на въпросното заведение започнат да излизат през 5 минути и да се облекчават на алеята, когато Ugly Faces превръщат едни прости ритми в индустрия, която затрива цялата ни култура...

...започвам да се замислям.

И честно да ви кажа, иде ми да издебна ИВАНА, да я разфасовам и да започна да предлагам сочните и чалга пържоли в крайбрежните кръчми на половин цена.

...


Градът на още един Planeta Payner Club, хотелите на мутри край морето, пържените картофи за по 4 лева в крайбрежните заведения и малолетните наркомани и проститутки - Балчик! Един мой много любим град, а може би всъщност най-любимата ми част от света.

Само обаче, мястото му отредено в долната-дясна част на сърцето ми, съвсем скоро ще се измести и пътят към него ще минава някъде през оная ми работа.


Тагове:   Балчик,   Industry,


Гласувай:
0



1. ingodwetrust - Трагедията в Балчик
13.06.2007 00:27
Трагедията в Балчик е такава, каквато е по-цялото Черноморие. Оциганяване, омаскаряване, разруха на всичко ценно шестват не само по крайбрежието, а из цялото Отечесттво. Природата винаги може да се възстанови, но културната травма може да зарастне само с някакво чудо. Чудо, което съм сигурен, ще се случи след известно време. Само не бива да намразваме това, което ни е на сърцето, всичко ще се оправи! :P
цитирай
2. анонимен - pepetlika
13.06.2007 09:28
Много съжалявам! И аз чувствам Балчик по същия начин, имам много мили спомени от детството там.
цитирай
3. анонимен - Аре сега, все нещо ви е криво! Ходете ...
13.06.2007 21:20
Аре сега, все нещо ви е криво! Ходете на балет и опера тогава!
цитирай
4. xamctepa - :)
13.06.2007 23:41
Ти ходи там, от където си излязъл, приятелю!
цитирай
5. alex4o - аз съм за мръвката!
22.06.2007 10:43
дебни я, дебни я - иБана на пържоли!!! хехе. на пържолииии.
цитирай
6. анонимен - tanciorkite
10.11.2007 23:20
a we az hodih v taq planeta v bal4ik.celia personal tam edno 4e e maloleten vtoro vsi4kite sa drogirani.edinstvenite svesni bqha nqkvi tanciorki s beli poli4ki i te ne bqha ot bal4ik
цитирай
7. анонимен - da
10.11.2007 23:22
da i az zabelqzah tanciorkite.nqkvi maje iskaha da gi konsumirat i stava nekvi skandali tam
цитирай
8. анонимен - Ne sum na va6eto mnenie
12.11.2007 11:16
Moga da vi kaja,4e planeta payner Balchik be6e edno ot nai-priqtnite ne6ta,slu4ili se v bal4ik tozi sezon.I ne moga da razbera na xamctepa za6to vsi4ko mu e tolkova krivo?Za6to ti pre4at mercedes-ite i novite hoteli?Te sa samo v edin golqm + za Balchik.Nima iska6 tvoq lubim grad da si stoi na edno i su6to nivo i mladite da produljavat da bqgt ot nego,poradi lipsa na rabota i perspektiva?Ne mislq
цитирай
9. анонимен - ГАБИ
02.02.2008 18:22
ивана е красива
цитирай
10. ingodwetrust - Ако Мерцедесите се разкарат от Б...
03.02.2008 00:48
Ако Мерцедесите се разкарат от Балчик и хотелите бъдат изравнени със земята, вкупом с Планетата и всичко гнусно, селско, бекско и потискащо ЩЕ БЪДЕ СУПЕР !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: xamctepa
Категория: Лични дневници
Прочетен: 222618
Постинги: 51
Коментари: 201
Гласове: 365
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930